Mi Goreng Basah

Macamana nak jadikan mi goreng basah lebih lemak dan basahnya gembira? Saya mempersembahkan resepi tak terkenal mak saya. Setakat ini, test market menunjukkan statistik yang memihak kepada sedap – kawan-kawan saya majoriti suka (yg tak suka tu, sebab pedas sangat… hehe).

Caranya adalah, sebelum masukkan mee, masukkan dulu tauhu yang telah dilecek. Tauhu ni akan kelihatan macam telur. Bezanya, telur berminyak, tapi tauhu cuma rasa lemak. Bila letak tauhu, tak perlu letak telur lagi. Mi tu dah cukup gembira sebab tauhu sendiri memang basah.

Berikut adalah resepi penuh

Bahan-bahan:

Mi kuning 500g

Bawang merah

Bawang putih

Cili kering

Isi ayam atau daging atau bebola ikan

Tauhu yang digoreng kemudian dipotong dadu

Dua buku tauhu dilecek sehingga hancur

Sayur kobis / sawi dsbg

Kicap, sos tiram, sos cili

 

Cara menyediakan:

1. Kisar cili, bawang merah dan bawang putih. Tumiskan bahan kisar sehingga pecah minyak (barulah tak rasa pijar bila makan).

2. Masukkan isi ayam / daging / bebola ikan / fishcake berserta sos tiram, sos cili dan kicap. Biasanya garam tak diperlukan sebab sos tiram dan kicap sudah masin.

3. Setelah yang tadi masak, masukkan sayur, tauhu goreng, tauhu lecek dan mi kuning. Kacau rata sehingga semua masak.

 

Selamat mencuba kepada penggemar-penggemar mi goreng basah.

Itadakimasu!

Thanks, in advance, for your feedback.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Cici Wawa Maisara

Mulan Jamilah

Doraemon

Entries by Date

November 2009
S M T W T F S
« Aug   Jan »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 1,648 other followers

%d bloggers like this: