Cara Lembutkan Daging


Kalau hendak lembutkan daging dalam masakan, lakukan ini dulu sebelum masak |Assalamualaikum dan selamat sejahtera, pembaca! Pertama kali masak daging tetel, saya nervous jadi saya cari cara-cara nak lembutkan daging. Maklumlah, kalau kuah dan rempah sedap, tapi daging liat, hilang selera nak makan kan.

Daging yang lembut membuatkan masakan dapat dinikmati dengan sepenuhnya.

Apa yang saya buat? Daging yang nak dimasak tengahari tu, saya keluarkan seawal 9 pagi. Selepas lebih kurang sejam, daging sudah tidak beku, saya lumurkan dengan asam jawa. Asam jawa yang saya lumurkan adalah kuantiti yang saya akan gunakan dalam masakan. Bergantunglah pada masakannya, seperti kari atau asam pedas. Asam jawa untuk kari mungkin kurang sikit berbanding asam pedas. Kemudian, saya masukkan balik daging ke dalam peti ais tapi bahagian penyejuk, bukan peti beku. Ini sebab saya ingin perap, tapi saya tak mahu tinggalkan daging di suhu bilik. Biarkan dalam sejam sebelum dimasak.

Apa yang saya baca, segala bahan masakan berasid boleh digunakan untuk lembutkan daging. Contohnya, cuka, lemon, limau dan tomato. Asid dalam bahan-bahan tersebut akan menguraikan protein pada daging dan melembutkan daging sebelum dimasak lagi.

Saya cuba gunakan cuka juga. Menjadi! Cuma kena pastikan daging dibasuh betul-betul untuk hilangkan rasa cuka itu. Mungkin saya terlebih letak masa itu.

Boleh cuba lembutkan daging sebelum masak lepas ni ya!

7 thoughts on “Cara Lembutkan Daging

  1. Thank you for the tips kak. Selalu rebus then letak pakai sudu je hehe. Masa kat Uni pula, kawan ajar letak cuka tp tak tau kuantiti dia banyak mana. Bila kwn letak cuka mmg lembut and sedap.

  2. Thank you for the tips kak. Selalu rebus then letak pakai sudu je hehe. Masa kat Uni pula, kawan ajar letak cuka tp tak tau kuantiti dia banyak mana. Bila kwn letak cuka mmg lembut and sedap.

    1. Katanya, apa2 yang berasid boleh kak. Oh, cuci pakai tepung ya. Ok kak, tq for the additional tip.

Comment wisely. All comments are subjected to Act 588 MCMC 1988.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.